Hissbett

Hissbett ger dubbla signaler. De trycker i nacken samtidigt som bettet lyfts uppåt i munnen och kan ge skador på tänder och mungipor, även gom. Hästen ska få eftergift när hästen gör rätt använder man ett hissbett så måste man i princip släppa ut hela tyglarna för att kunna ge din häst eftergift på ett hissbett. Det lyfts annats upp i munnen pga längden på sidoskänkeln Du kan inte ha ett fast stöd till handen som med ett vanligt bett, eftersom bettet glider fram och tillbaka i sidoskänklarna. Hästar som rids med hissbett går inte i någon ärlig form, de knäcker av i nacken pga att det gör ont i munnen. Det är väldigt vanligt med spänningar och låsningar i nacke och rygg hos hästar som ridits med hissbett.

Många påstår att deras hästar går bra med dessa bett, men när ett bett trycker i nacken vill hästen sänka sitt huvud för att undkomma den smärta som uppkommer där, samma sak när bettet trycker i munnen - hästen vill höja sitt huvud, hästen vill protestera, men det går inte eftersom bettet trycker oavsett vad den gör, hästen väljer därför att knäppa av i nacken och springa bakom lod med hela kroppen långt bakom sig.
 
Till gruppen infaller pessoabett både rakt, 2-delat och 3-delat(finns säkert nån mer modell), gagbett(även där i alla olika mun delat), hissbett i den mån det kallas hissbett då de lyfts i munnen och då ger tryck i nacken och mun.
 
Alla dessa är såkallade hissbett 
Detta är ett gagbett som hängs upp i sidostyckena och på så sätt löper fritt att höjas obehindrat ju mer ryttaren drar i tygel då tygel sitter fast i sidostycket under bettet.
 
Här ser ni mer exakt vad bettet gör på hästen. Dvs lyfts uppåt och på så vis stramar i mungipor och trycks mot tänderna, trycker i nacken samt att om det är delat så pressas det upp i gommen och mot lanerna. 
 
Vill ni fortfarande sätta dessa bett i munnen på era hästar?? 
Skulle inte tro det va :D 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Camillasss

Bloggen om mig och min ridtravare Wotis!!

RSS 2.0