Hovmekanism!!

Hittade denna skrift på Svenska ridsport.
 
För att hoven ska utvecklas på rätt sätt måste hoven hållas i rörelse och därför behöver i synnerhet föl och unghästar vara ute och röra sig i hagen så mycket som möjligt. Hovarna är utsatta för stor belastning när hästen rör sig. För att hoven ska kunna dämpa stöten vid isättning och dessutom klara en stor belastning, gäller det att hoven är elastisk. När hoven belastas utvidgas den i trakterna och går tillbaka igen när belastningen upphör. Den här rörelsen kallas för ”hovmekanismen”. Den är också viktig för blodcirkulationen i hoven.
 
Vidare stod det:
En hov växer ungefär 1 centimeter i månaden. En hovslagare bör verka och eventuellt sko hästen var 6-8 vecka. 

Hästen kan skos på alla fyra hovarna eller bara framhovarna. Anledningen till att hästens skos är för att skydda hoven mot slitage. Genom att sko hästen kan man även brodda, vilket ger ett halkskydd. Vissa specialskor kan även fungera som sjukbeslag.
 
http://www3.ridsport.se/Hastkunskap/Hasten/Hoven/


 
Wotis verkas av hovvårdspecialist ca var 4-6 vecka och mellan där så verkar jag hans hovar för att han inte ska belasta hoven på fel sätt. Hans strålan håller på att bli större varje dag.. Genom att han inte har skor så jobbar hans trakter på rätt sätt genom belastning så kan hans trakter utvidgas vid belastning. Med en sko så tar man bort den funktionen och hästen får tråga trakter och en stråle som är otroligt liten och smal.
 
 

Bilderna tillhör Tensie Lennstrand och är lånade från Facebook.
Det är inte ovanligt att en häst ser ut på detta sätt numera. Höga trakter och väldigt trånga i trakterna samt långa. Detta är en häst som anses vara frisk enligt förra ägaren men detta är en häst som belastar sina hovar helt fel. Men så är det verkligen inte utan detta håller på att korrigeras genom korrekt verkning så att hästen får en korrekt hovmekanism igen.
 
Att ha häst är inte endast att rida och mocka skit utan det är att se till hästens helhet och välmående. Att ha skor på en häst kan vara till hjälp men det tar bort hästens riktiga hovmekanism och man ser inte hur hästen mår på rätt sätt förrän det är för sent. 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Camillasss

Bloggen om mig och min ridtravare Wotis!!

RSS 2.0